西安电子科技大学2013年度研究生学术年会
当前位置: 主页 > 2013学术年会 > 公布栏 >

城市计算:用大数据来解决城市中的大挑战

时间:2013-12-04 19:29来源:计算机学院 点击:
报告题目:城市计算:用大数据来解决城市中的大挑战 (Urban Computing: Using Big Data to Solve Urban Challenges)

报告时间:12月6日(星期五)15:00

报告地点:主楼一区316

Abstract:Urban computing is a process of acquisition, integration, and analysis of big and heterogeneous data generated by a diversity of sources in urban spaces, such as sensors, devices, vehicles, buildings, and human, to tackle the major issues that cities face, e.g. air pollution, increased energy consumption and traffic congestion. Urban computing connects unobtrusive and ubiquitous sensing technologies, advanced data management and analytics models, and novel visualization methods, to create win-win-win solutions that improve urban environment, human life quality, and city operation systems. In this talk, I will present our recent research into urban computing, introducing the applications and technologies for integrating and deep mining heterogeneous data. Examples include large-scale dynamic ridesharing, identifying different functional regions (e.g., residential and commercial areas) in urban spaces, crowd sending city-wide gas consumption, and fine-grained air quality inference throughout a city. These examples have been published in top-tier conferences and journals recently, such as KDD, UbiComp, ICDE, received 4 best paper awards.

报告人简介: 郑宇博士,CCF 高级会员,CCF杰出讲者,微软亚洲研究院主管研究员,上海交通大学志远学院讲座教授,IEEE和ACM资深会员。主要研究方向为基于位置的服务、时空数据挖掘、地理信息系统和普适计算等。他发表学术论文近百篇,其中以主作者身份在ACM SIGMOD、KDD、TKDE等知名国际会议和刊物上发表论文50余篇,并四次获得最佳论文奖(如ICDE 2013、ACM SIGSPATIAL GIS 2010)和一次最佳论文提名(UbiComp 2011)。他的研究成果获得22项国际发明专利和三项技术转化奖,并多次被科技评论等国际权威媒体报道。由他主编的《Computing with Spatial Trajectories》一书(Springer出版)被美国、加拿大、澳大利亚、中国和韩国的高校选用为教材。他是GeoInformatica等4个国际学术期刊的编委和副主编,并在ICDE、UbiComp、SSTD等十几个国际会议中担任过程序委员会主席、工业界主席和本地主席等职位。他受邀在ISKE’13和WGDC’13等多个国际会议上做大会主题报告,并多次在MIT、CMU、康乃尔等顶尖学府讲学。他在微软亚洲研究院以实习生导师的身份先后指导了40余名来自于世界各地的博士生,并跟多名IEEE/ACM院士、美国科学院院士和图灵奖获得者保持着密切的合作关系。2008年他被评为Microsoft Golden Star。2013年他被MIT科技评论评为全球杰出青年创新者(MIT TR35),并作为现代创新者代表登上了美国的《时代周刊》(Time Magazine)。

(责任编辑:acc)